Canadian Citizenship Test

Canadian Citizenship Test

Here are some of the important Canadian Citizenship Test questions you need to remember. Try our free Canadian Citizenship Test

Question 1. Under Canadian law, why everybody is presumed to be innocent until proven guilty?
Answer: To guarantee the due process under the law.

Question 2. The police are there to?
Answer: Keep people safe and to enforce the law.

Question 3. What region is known as the "Land of the Midnight Sun"?
Answer: Northern Territories.

Question 4. What provinces are sometimes referred to as the Atlantic Provinces?
Answer: Newfoundland, Nova Scotia, New Brunswick and Prince Edward Island.

Question 5. Which animal is the symbol of Canada?
Answer: Beaver.

Question 6. What is the significance of the discovery of insulin by Sir Frederick Banting and Charles Best?
Answer: To treat diabetes that has saved 16 millions lives worldwide.

Question 7. What is Canada's system of governance?
Answer: Constitutional monarchy, parliamentary democracy and federal state.

Question 8. What does the National Register of electors contain?
Answer: Database of Canadian citizens 18 years of age and older who are qualified to vote in federal elections and referendums

Question 9. Who is above the law?
Answer: No person or group is above the law.

Question 10. Which criteria gives the right to vote?
Answer: On an official voters' list.

Question 11. What is Canada's constitution based on?
Answer: Peace, Order and Good government.

Question 12. Who governs Canada on daily basis at federal level?
Answer: Prime Minister.

Question 13. What is the highest honour that Canadians can receive?
Answer: The Victoria Cross.

Question 14. Who was the first Prime Minister of Canada?
Answer: Sir John A. Macdonald.

Question 15. Which province is the largest producer of oil and gas?
Answer: Alberta.

Question 16. What is the significance of hockey?
Answer: Hockey is Canada's most popular spectator sprort and the national winter sport.

Question 17. The greater majority of Canadians identify as?
Answer: Christians.

Question 18. Which of the following are the first provinces in the confederation?
Answer: New Brunswick, Nova Scotia, Province of Canada (Ontario & Quebec).

Question 19. What a non Canadian citizen cannot do?
Answer: Vote in the Federal and Provincial election.

Question 20. After an election, which party forms the government?
Answer: The party with the most elected representatives becomes the party in power.

Question 21. Approximately how many Canadians served in the First World War?
Answer: More than 600,000.

Question 22. From where does the name "Canada" come?
Answer: From the Iroquoian word kanata, meaning "village".

Question 23. Where English and French have equal status in Canada?
Answer: In the Parliament and throughout the government.

Question 24. What are the first two lines of Canada’s national anthem?
Answer: O Canada! Our home and native land! True patriot love in all thy sons command.

Question 25. How are Members of Parliament chosen?
Answer: They are elected by Canadian citizens.

Question 26. How are Senators chosen?
Answer: Senators are appointed on the advice of the Prime Minister and serve until age 75.

Question 27. How does a bill become a law?
Answer: Passed by both chambers and received royal assent by the Governor General.

Question 28. How is the government formed after a federal election?
Answer: The party with the most elected representatives becomes the party in power. The leader of this party becomes the Prime Minister.

Question 29. How is the Prime Minister chosen?
Answer: The leader of the party with the most elected representatives becomes the Prime Minister.

Question 30. How many Canadians have been awarded the Victoria Cross (V.C.), the highest honour available to Canadians?
Answer: 96.

Question 31. Canada is divided into how many electoral districts?
Answer: 308.

Question 32. Quebec experienced an era of rapid change in the 1960s known as?
Answer: The Quiet Revolution.

Question 33. In which type industries do most Canadians work?
Answer: Service.

Question 34. More than half the people in Canada live in?
Answer: Central Canada.

Question 35. Four rights Canadian citizens have.
Answer: Right to be educated in either official language, vote, apply for a Canadian passport, enter and leave Canada freely.

Question 36. All the federal political parties in the House of Commons and their leaders.
Answer: Bloc Quebecois (
André Bellavance), Conservative (Stephen Harper), Liberal (Justin Trudeau) and NDP (Thomas Mulcair), Green Party of Canada (Elizabeth May).

Question 37. Six responsibilities of citizenship.
Answer: Vote, help others, care for our heritage and environment, obey Canada's laws, respect the rights of others, eliminate injustice.

Question 38. Name the five distinct regions of Canada.
Answer: Atlantic, Central, Prairie, West Coast and North.

Question 39. Name three legal rights protected by the Canadian Charter of Rights and Freedoms.
Answer: Right to live and work anywhere in Canada, right to a fair trial, and right to protection against discrimination.

Question 40. Name two fundamental freedoms protected by the Canadian Charter of Rights and Freedoms.
Answer: Freedom of religion and freedom of speech.

Question 41. Federal government takes responsibility for?
Answer: National defense and foreign policy.

Question 42. On what date did Nunavut become a territory?
Answer: April 1st, 1999.

Question 43. One third of all Canadians live in which province?
Answer: Ontario.

Question 44. What are the Prairie provinces and their capital cities?
Answer: Manitoba (Winnipeg), Saskatchewan (Regina) and Alberta (Edmonton).

Question 45. What are the provinces of Central Canada and their capital cities?
Answer: Quebec (Quebec City) and Ontario (Toronto).

Question 46. What are the provinces of the Atlantic region and their capital cities?
Answer: Newfoundland and Labrador (St. John's), Nova Scotia (Halifax), New Brunswick (Fredericton) and Prince Edward Island (Charlottetown).

Question 47. What are the territories of Northern Canada and their capital cities?
Answer: Nunavut (Iqaluit), Northwest Territories (Yellowknife), and Yukon Territory (Whitehorse).

Question 48. What are the three levels of government in Canada?
Answer: Federal, Provincial and Territorial, Municipal (local).

Question 49. What are the three main groups of Aboriginal peoples?
Answer: First Nations, Métis and Inuit.

Question 50. What are the three main types of industry in Canada?
Answer: Natural resources, manufacturing and services.

Question 51. What are the three parts of Parliament?
Answer: The Queen, the House of Commons and the Senate.

Question 52. What are the two official languages of Canada?
Answer: English and French.

Question 53. What country is Canada’s largest trading partner?
Answer: United States of America.

Question 54. What do you call a law before it is passed?
Answer: A Bill.

Question 55. In the provinces the Sovereign’s representative is?
Answer: Lieutenant-Governor.

Question 56. What do you mark on a federal election ballot?
Answer: An "X"

Question 57. What does Confederation mean?
Answer: Joining of provinces to make a new country.

Question 58. What does equality under the law mean?
Answer: Being treated with equal dignity and respect, and having equal rights to speak out and express ideas.

Question 59. What does the Canadian flag look like?
Answer: White with a red border on each end and a red maple leaf in the center.

Question 60. What is a major river in Quebec?
Answer: St. Lawrence River

Question 61. What is a voter information card?
Answer: A form that tells you when and where to vote.

Question 62. What is Canada’s national winter sport?
Answer: Hockey.

Question 63. What is Canada’s system of government called?
Answer: Parliamentary government.

Question 64. What was the “Head Tax”?
Answer: Race-based entry fee charged for Chinese entering Canada.

Question 65. What is the capital city of British Columbia?
Answer: Victoria.

Question 66. What is the capital city of Canada?
Answer: Ottawa.

Question 67. What is the government of all of Canada called?
Answer: Federal.

Question 68. What is the capital city of Manitoba?
Answer: Winnipeg.

Question 68. What is the capital city of Ontario?
Answer: Toronto.

Question 69. What is the capital city of Alberta?
Answer: Edmonton.

Question 70. What is the capital city of Saskatchewan?
Answer: Regina.

Question 71. What is the capital city of Quebec?
Answer: Quebec City.

Question 72. What is the largest religious affiliation in Canada?
Answer: Roman Catholic.

Question 73. What is the meaning of the Remembrance Day poppy?
Answer: To remember the sacrifice of Canadians who have served or died in wars up to the present day.

Question 74. What is the name of the Governor General?
Answer: David Johnston.

Question 75. What is the name of the Prime Minister of Canada and his/her party?
Answer: Stephen Harper (Conservative Party).

Question 76. What is the name of the Royal Anthem of Canada?
Answer: God Save the Queen (or King).

Question 77. What is the population of Canada?
Answer: About 34 million.

Question 78. What is the role of the Opposition parties?
Answer: To peacefully oppose or try to improve government proposals.

Question 79. What part of the Constitution legally protects the basic rights and freedoms of all Canadians?
Answer: The Canadian Charter of Rights and Freedoms.

Question 80. What should you do if you do not receive a voter information card?
Answer: Call Elections Canada or visit their website.

Question 81. What song is Canada’s national anthem?
Answer: O Canada.

Question 82. What three oceans border Canada?
Answer: Atlantic, Arctic and Pacific.

Question 83. Who is entitled to vote in a Canadian federal elections?
Answer: Canadian citizen, 18 years or older and on the list of electors.

Question 84. What was the Women’s Suffrage Movement?
Answer: The effort by women to achieve the right to vote.

Question 85. What will you promise when you take the Oath of Citizenship?
Answer: Pledge allegiance to the Queen, observe the laws of Canada and fulfill the duties of a Canadian.

Question 86. What year was Confederation?
Answer: 1867.

Question 87. When asked, who must you tell how you voted in a federal election?
Answer: No one.

Question 88. When did the British North America Act come into effect?
Answer: 1867.

Question 89. When did the Canadian Charter of Rights and Freedoms become part of the Canadian Constitution?
Answer: 1982.

Question 90. When is Canada Day and what does it celebrate?
Answer: We celebrate the anniversary of Confederation July 1st of each year.

Question 91. When is Remembrance Day celebrated?
Answer: November 11th.

Question 92. When must federal elections be held?
Answer: On the third Monday in October every four years following the most recent general election.

Question 93. Where are the Great Lakes?
Answer: Between Ontario and the United States

Question 94. Where are the Parliament Buildings located?
Answer: Ottawa.

Question 95. Where do most French-speaking Canadians live?
Answer: Quebec.

Question 96. Which Act granted, for the first time in Canada, legislative assemblies elected by the people?
Answer: The Constitutional Act of 1791.

Question 97. Which animal is an official symbol of Canada?
Answer: The beaver.

Question 98. Which country borders Canada on the south?
Answer: United States of America.

Question 99. Which federal political party is in power?
Answer: Conservative Party.

Question 100. Which party becomes the Official Opposition?
Answer: The party with the second most MP's.

Question 101. Which party is the Official Opposition at the federal level?
Answer: The New Democratic Party.

Question 102. Which province has the most bilingual Canadians?
Answer: Quebec.

Question 103. Which province in Canada is the smallest in land size?
Answer: Prince Edward Island.

Question 104. Which province is the only officially bilingual province?
Answer: New Brunswick.

Question 105. Which provinces first formed Confederation?
Answer: Nova Scotia, New Brunswick and the Province of Canada.

Question 106. Which region covers more than one-third of Canada's land mass?
Answer: Northern Territories.

Question 107. Which region is known as the industrial and manufacturing heartland of Canada?
Answer: Central Canada.

Question 108. Which region of Canada is rich in energy resources and some of the most fertile farmland in the world?
Answer: Prairie provinces.

Question 109. Which three natural resources are important to British Columbia’s economy today?
Answer: Forests, fish and water.

Question 110. Which was the last province to join Canada?
Answer: Newfoundland.

Question 111. Who are the Aboriginal peoples of Canada?
Answer: The first people to live in Canada.

Question 112. Who are the Acadians?
Answer: The descendants of French colonists who began settling in what are now the Maritime provinces in 1604.

Question 113. Who are the Métis?
Answer: A distinct people of mixed Aboriginal and European ancestry.

Question 114. Who are the Quebecers?
Answer: People of Quebec.

Question 115. Who do Canadians vote for in a federal election?
Answer: A candidate they want to represent them in Parliament.

Question 116. Who do Members of Parliament represent?
Answer: Everyone who lives in his or her electoral district.

Question 117. Who had played an important part in building the Canadian Pacific Railway (CPR)?
Answer: Chinese railroad workers.

Question 118. Who has the right to run as a candidate in federal elections?
Answer: Any Canadian citizen who is at least 18 years old.

Question 119. Who has the right to vote in federal elections?
Answer: A Canadian citizen, 18 years or older and on voters list.

Question 120. Who have major responsibilities on First Nations reserves?
Answer: Band chiefs and councilors.

Question 121. Who is Canada’s Head of State?
Answer: Her Majesty Queen Elizabeth II.

Question 122. Who is General Sir Arthur Currie?
Answer: Canada’s greatest soldier in the First World War.

Question 123. Who is the Queen’s representative in Canada?
Answer: Governor General of Canada.

Question 124. Who was Sir Sam Steele?
Answer: A great frontier hero, Mounted Policeman and soldier of the Queen.

Question 125. Who was the first leader of a responsible government in the Canadas in 1849?
Answer: Sir Louis-Hippolyte La Fontaine.

Question 126. Who was the first Prime Minister of Canada?
Answer: Sir John A. Macdonald.

Question 127. Who were the United Empire Loyalists?
Answer: Settlers who came to Canada from the United States during and after the American Revolution.

Question 128. Why is the Constitution Act of 1982 important in Canadian history?
Answer: It allows Canada to change the Constitution without asking approval of the British Government.

Question 129. What are three responsibilities of citizenship?
Answer: Obeying the law, taking responsibility for oneself and one’s family, serving on a jury.

Question 130. How are Members of Parliament chosen?
Answer: They are elected by voters in their local constituency (riding).

Question 131. What does the word "Inuit" mean?
Answer: It means "the people" in the Inuktitut language.

Question 132. Who were the founding peoples of Canada?
Answer: Aboriginal, French and British.

Question 133. When you go to vote on election day, what do you do?
Answer: Go to your polling station, bring the voter information card and proof of identity, mark an "X".

Question 134. What did the Canadian Pacific Railway symbolize?
Answer: Unity between the east and the west coast.

Question 135. What is meant by the term "responsible government"?
Answer: If the government loses a confidence vote in the assembly it must resign.

Question 136. What are the three branches of government?
Answer: Executive, Legislative and Judicial.

Question 137. What is the role of the courts in Canada?
Answer: The courts settle disputes.

Question 138. What does it mean to say that Canada is a constitutional monarchy?
Answer: Canada’s head of state is a hereditary sovereign (king or queen) who reigns in accordance with the Constitution: the rule of law.

Question 139. Who was Sir Louis-Hippolyte La Fontaine?
Answer: He was the first head of a responsible government in Canada in 1849.

Question 140. Four fundamental freedoms that Canadians enjoy?
Answer: Freedom of conscience and religion; freedom of thought, belief, opinion and expression, including freedom of speech and of the press; freedom of peaceful assembly; freedom of association.

Question 141. Which province has the most extensive parks system in Canada, with approximately 600 provincial parks?
Answer: British Columbia.

Question 142. Which province is the most easterly point in North America and has its own time zone?
Answer: Newfoundland and Labrador.


Question 143. What is the name of the federal police in Canada?
Answer: RCMP.

Question 144. What does M.P.P. stand for?
Answer: Member of Provincial Parliament.

145. What is the largest city in Canada?
Answer: Toronto.

146. The largest aboriginal population is in which province?
Answer: Manitoba.

147. Which is Manitoba's most populous city?
Answer: Winnipeg.

148. How many are the great lakes located between Ontario and the United States?
Answer: Five.

149. What is the second largest city in Canada?
Answer: Montreal.

150. Canada's largest producer of hydroelectricity is?
Answer: Quebec.

151. Canada's main producer of pulp and paper is?
Answer: Quebec.





No comments: